Bitwa Regionów składa się z trzech etapów:
- powiatowego
- wojewódzkiego
- ogólnopolskiego
W niedzielę (12 czerwca) w Przerośli odbył się pierwszy etap konkursu. Z powiatu suwalskiego wystartowało 10 Kół Gospodyń Wiejskich. Wszystkie przygotowały regionalne dania.
Komisji w składzie:
- Jan Kalinowski - ekspert kulinarny
- Jarosław Lutyński - z-ca Dyrektora Oddziału Terenowego KOWR w Białymstoku
- Tomasz Krukowski - z-ca Dyrektora Podlaskiego Oddziału Regionalnego ARiMR w Łomży
- Krzysztof Niewiadomski - Dyrektor KRUS w Białymstoku
najbardziej smakowały babie uszy, czyli kluski wykonane na tarce.
- I miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich "Sami Swoi" z Filipowa za danie Babie Uszy w 4 smakach.
- II miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich "Wólczanka" za danie z kapusty Odlewaniec.
- III miejsce - Koło Gospodyń Wiejskich "Przeroślanki" za skwarki ze swojskim chlebem i ogórkiem małosolnym.
Konkurs kulinarny to także okazja do wspólnej zabawy. Na pikniku nie zabrakło służb mundurowych, które zorganizowały atrakcje dla najmłodszych. Na scenie wystąpiły dzieci i młodzież oraz zespołu ludowe z regionu.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?