7 z 11
Poprzednie
Następne
Tatar z krewetkami i czekoladowa chmurka. Najlepsze przepisy z finału programu MasterChef Junior 2022
Crème caramel Ewy Ziemniańskiej
Składniki:
500 ml mleka
2 jajka
2 żółtka
6 łyżek cukru
szczypta soli
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki wody
0,5 szklanki cukru
świeże borówki
truskawki
mięta
Przygotowanie:
Z połowy szklanki cukru i 3 łyżek wody z sokiem z cytryny robimy karmel, którym wypełniamy dno nasmarowanej olejem kokilki. Przekładamy do lodówki.
Pozostałe składniki mieszamy rózgą w misce, zalewamy wypełnione karmelem kokilki i wstawiamy do piekarnika 150° na 45 minut.
Po wystudzeniu wykładamy na talerz, przyozdabiamy świeżymi owocami i dekoracją z karmelu.