Zapach świeżo upieczonego chleba unosił się na korytarzach Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach. To wszystko za sprawą Święta Chleba. Młodzież z Centrum wspólnie z kolegami z innych szkół własnoręcznie przygotowywali chleb.
- Takie wspólne pieczenie chleba to dobra wymiana doświadczenia - mówi Jolanta Nikścin, dyrektor CKR w Suwałkach. - Wypiekamy chleb w naszych pracowniach, Młodzież pod okiem nauczyciela przygotowuje chleb od początku aż do wypieku - dodaje.
Uczniowie kilka dni wcześniej przygotowali zakwas.
- Do zakwasu dodajemy mąki, wody i dodatki, jakie tylko chcemy. U nas są to pestki dyni i słonecznika, siemię lniane i żurawina - opowiada uczeń Piotr Choroszko.
Uczniowie przekonują, że każdy jest w stanie sam upiec domowy chleb.
- Nasz chleb jest bardziej zbity, kupne pieczywo jest napompowane. Nasz jest bardziej syty wystarczy jedna kromka, by się najeść. Nie dodajemy oczywiście żadnych dodatków chemicznych - podkreśla uczennica Iza Syper.
Uczniowie CKR-u często znajdują pracę w suwalskich piekarniach i tam wykorzystują swoje umiejętności i wiedzę zdobytą w szkole.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?