MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Święto chleba w Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach

Anna Gryza - Aneszko
Anna Gryza - Aneszko
To już tradycja w suwalskim CKR, że w październiku szkoła zaprasza do wspólnego pieczenia chleba. Dziś (19 października) uczniowie doskonalili swoje umiejętności w pieczeniu chleba.

Zapach świeżo upieczonego chleba unosił się na korytarzach Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach. To wszystko za sprawą Święta Chleba. Młodzież z Centrum wspólnie z kolegami z innych szkół własnoręcznie przygotowywali chleb. 

- Takie wspólne pieczenie chleba to dobra wymiana doświadczenia - mówi  Jolanta Nikścin, dyrektor CKR w Suwałkach. - Wypiekamy chleb w naszych pracowniach, Młodzież pod okiem nauczyciela przygotowuje chleb od początku aż do wypieku - dodaje.

Uczniowie kilka dni wcześniej przygotowali zakwas. 

- Do zakwasu dodajemy mąki, wody i dodatki, jakie tylko chcemy. U nas są to pestki dyni i słonecznika, siemię lniane i żurawina - opowiada uczeń Piotr Choroszko. 

Uczniowie przekonują, że każdy jest w stanie sam upiec domowy chleb. 

- Nasz chleb jest bardziej zbity, kupne pieczywo jest napompowane. Nasz jest bardziej syty wystarczy jedna kromka, by się najeść. Nie dodajemy oczywiście żadnych dodatków chemicznych - podkreśla uczennica Iza Syper. 

Uczniowie CKR-u często znajdują pracę w suwalskich piekarniach i tam wykorzystują swoje umiejętności i wiedzę zdobytą w szkole. 

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na suwalki.naszemiasto.pl Nasze Miasto