W skrócie:
Jeśli lubisz zupy owocowe, koniecznie wypróbuj dwa przepisy na jabłczankę. To tradycyjna polska zupa z jabłek, którą można jeść na ciepło i na zimno. Przygotowuje się ją na różne sposoby, ale najpopularniejszy jest podział na zupę z jabłek surowych (najczęściej papierówek) oraz suszonych. Ta ostatnia znana jest przede wszystkim jako słynna jabłczanka z Fajsławic, wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych. Małą ojczyzną jabłczanki jest Lubelszczyzna, jednak tę zupę jada się także w innych regionach polski. Nasi przodkowie przyrządzali jedzenie z prostych, łatwo dostępnych produktów, a takimi właśnie były jabłka. Jabłczanka, również ta z suszonych owoców, królowała w polskiej kuchni od lipca do późnej jesieni, bo właśnie wtedy obradzały papierówki i antonówki, z których najczęściej przyrządzano zupę. Co ciekawe, w większości przypadków do zupy jabłkowej podawano… ziemniaki. Najlepsze były młode, okraszone cebulką. Dziś to połączenie może zaskakiwać, ale dla wielu osób jest wspomnieniem najlepszego smaku dzieciństwa.
Jabłczanka z suszonych jabłek – regionalna zupa owocowa
Składniki:
300 g suszonych jabłek,
1,5 l wody,
1 łyżka mąki,
100 ml śmietanki,
2 łyżki cukru,
goździki, cynamon i anyż (opcjonalnie).
Dodatkowo:
młode ziemniaki,
cebula,
koperek,
tłuszcz do smażenia.
Jak zrobić jabłczankę z suszonych jabłek?
Jabłka umieściłam w garnku, zalałam wodą i gotowałam do miękkości. W trakcie gotowania dodałam cynamon, goździki i anyż.
Kilka kawałków jabłek wyjęłam, pokroiłam i zostawiłam do dekoracji. Pozostałe zmiksowałam razem z jabłkowym wywarem z gotowania.
W kubku rozrobiłam śmietankę ze zmiksowaną zupą i mąką. Wlałam z powrotem do garnka.
Zagotowałam zupę, dodałam cukier i wymieszałam.
Osobno ugotowałam młode ziemniaki.
Na patelni podsmażyłam posiekaną cebulkę.
Ziemniaki posypałam koperkiem, polałam cebulką. Podawałam z zupą.
Jabłczanka z papierówek – tradycyjna zupa owocowa
1 kg papierówek (opcjonalnie mogą być antonówki lub renety),
100 ml śmietanki 30%,
szklanka mleka,
szklanka wody,
opakowanie budyniu waniliowego,
łyżka cukru,
łyżeczka cynamonu.
Jak zrobić zupę z papierówek?
Jabłka umyłam, obrałam, wycięłam gniazda nasienne, pokroiłam na kawałki.
Zalałam wodą, gotowałam do miękkości.
W osobnym garnku zagotowałam mleko z budyniem i śmietanką.
Gorący budyń wlałam do zupy, wymieszałam, aż składniki się połączyły.
Doprawiłam cukrem i cynamonem.
Jabłczankę można podawać na ciepło lub na zimno. Tę wersję również jada się z ziemniakami.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
![emisja bez ograniczeń wiekowych](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.221.5/images/video_restrictions/0.webp)
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?