W skrócie
Fasolka po bretońsku, ale z Polski
Fasolka po bretońsku to danie znane i lubiane. Bez wątpienia jedno z najpopularniejszych w kuchni polskiej. Co ciekawe, niewiele ma wspólnego z Bretanią - nazwa potrawy pochodzi od francuskiego określenia oznaczającego danie z użyciem fasoli, która wyglądem przypomina fasolę Jaś.
Podstawą fasolki po bretońsku są:
- polska, biała fasola,
- sos pomidorowy,
- kiełbasa.
Danie jest sycące i zdrowe. Biała fasola zawiera dużo białka i substancji odżywczych, jak witaminy z grupy B, magnez, żelazo oraz lecytynę, która korzystnie wpływa na naszą pamięć i koncentrację. Aromatu potrawie dodają przyprawy i podsmażana cebula.
Fasolka po bretońsku - przepis
(6 porcji, czas przygotowania: 1,5 godziny + dzień wcześniej trzeba namoczyć fasolkę)

Składniki:
- 350 g suchej białej fasoli Jaś ( ok. 5 zł. ),
- 500 g kiełbasy śląskiej ( ok. 10 zł. ),
- 4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego, mniej więcej pół słoiczka ( ok. 2 zł. )
- 1 cebula i przyprawy do smaku np. 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, pół łyżeczki czosnku, pół łyżeczki tymianki, szczypta chili i soli do smaku ( ok. 2 zł.)
Jak zrobić na obiad fasolkę po bretońsku?
Przygotowanie:
- Fasolę najlepiej namoczyć w wodzie przez całą noc.
- Następnie wylewamy wodę i płuczemy fasolkę.
- Ponownie zalewamy wodą ok. centymetr nad powierzchnię i gotujemy pod przykryciem przez godzinę i piętnaście minut.
- Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy i podsmażamy razem z posiekaną cebulą.
- Do ugotowanej fasolki dodajemy kiełbasę i cebulę doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami do smaku.
- Można podać z pieczywem.
Fasolka po bretońsku będzie jeszcze bardziej aromatyczna, gdy zamiast gotowego przecieru pomidorowego dodamy świeże i obrane ze skórki pomidory. Danie wzbogacić możesz także podsmażonym boczkiem.
Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić fasolkę po bretońsku krok po kroku. Kliknij w zdjęcie:
A może zjadłbyś na obiad coś innego? Tutaj znajdziesz na przepis na pizzę.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
- Risotto z kurczakiem i pieczarkami. Sprawdź przepis
- Jak zrobić najlepszy sos do makaronu? TOP 5 przepisów na spaghetti
- Najlepszy przysmak na tłusty czwartek. Sprawdź prosty przepis na faworki
- Pałac rozkoszy Nigelli Lawson. Mamy przepisy kulinarnej bogini!
- Andrzej Polan i podróż smaków. Mamy jego najlepszy przepis na barszcz z buraków
- Agnieszka Cegielska: „Zioła mają wielką moc”. Sprawdź przepis na kapustę z kuminem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Otyły jak...Włoch?