Czym zastąpić jajko w wypiekach i potrawach? Poznaj 13 naturalnych zamienników jaj kurzych!

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Czym zastąpić jajka w popularnych potrawach? Jeśli unikasz jaj kurzych, wciąż możesz przygotować ciasto, majonez czy pasztet! 

Sprawdź 13 naturalnych zamienników jajek kurzych i ich zastosowania kulinarne! 

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Czym zastąpić jajka w popularnych potrawach? Jeśli unikasz jaj kurzych, wciąż możesz przygotować ciasto, majonez czy pasztet! Sprawdź 13 naturalnych zamienników jajek kurzych i ich zastosowania kulinarne! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. stevepb/Pixabay.com
Udostępnij:
Coraz częściej zadajemy sobie pytanie, czym zastąpić jajka w potrawach, by mógł jeść je alergik albo weganin. Bez kurzych jaj wciąż możesz przygotować pyszne wypieki czy majonez. Sprawdź, jakie naturalne i zdrowe produkty sprawdzą się w konkretnych zastosowaniach kulinarnych.

Nie każdy może jeść jajka, co wcale nie przeszkadza w tym, by mógł próbować różnych pyszności. Można bowiem zastąpić je wieloma innymi produktami, które sprawdzają się w różnych tego typu zastosowaniach.

Dlaczego ktoś może unikać jajek?

Przyczyny rezygnacji z jedzenia jajek bywają różne – najczęściej jest to alergia i związana z nią dieta eliminacyjna. Zawarte w jajku białka, a zwłaszcza albuminy, są drugim najczęściej uczulającym produktem w przypadku skazy białkowej. Jajka nie mają też racji bytu w jadłospisach roślinnych – diecie wegańskiej i niektórych odmianach diety wegetariańskiej.

Wiele osób ogranicza jajka z powodów zdrowotnych, takich jak nieprawidłowy lipidogram krwi. Mają bowiem sporą zawartość cholesterolu, wynoszącą 105-120 mg w sztuce (50 g). Choć spożycie cholesterolu pokarmowego na ogół nie przyczynia się do wzrostu jego poziomu we krwi, ponieważ do krwiobiegu trafia ten wytwarzany przez wątrobę, jest to problemem u osób nadwrażliwych na ten składnik.

Co zamiast jajek w wypiekach, deserach i daniach wytrawnych?

Co prawda nie istnieje idealny zamiennik jajka, który z jednej strony zapewniałby tak pokaźną dawkę białka (6,3 grama), a z drugiej – właściwości funkcjonalne, m.in. tworzenie żelów, utrzymywanie wody, ścinanie się czy stabilizowanie piany, poziom białka można uzupełnić z innych produktów, a pożądane cechy potrawy da się osiągnąć za pomocą innych dodatków.

ZOBACZ: Korzyści zdrowotne z jedzenia jajek. Zawarty w nich cholesterol nie jest groźny, jeśli nasza dieta jest zdrowa!

Dowiedz się więcej na temat:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego?Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Materiał oryginalny: Czym zastąpić jajko w wypiekach i potrawach? Poznaj 13 naturalnych zamienników jaj kurzych! - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

N
Natalia
Ja to uwielbiam szakszukę i chyba nie potrafiłabym żyć bez jaj :D Uwielbiam przygotowywać sniadania, obiady już srednio bo nie mam na to czasu... Zamawiamy najczęsciej na roomservice i jacieee tam jest tak pysznie ze nawet się nie podejmuję :D
Dodaj ogłoszenie