Miasto zdecydowało się połączyć dwa wydarzenia: Jarmark Folkloru oraz Międzynarodowy Festiwal Kulinarny Sąsiedzi Przy Stole w jedną imprezę: Suwalski Jarmark Folkloru i Smaku. Będą to dwa dni, gdzie zapachy regionalnych przysmaków i dźwięki pieśni ludowych regionu będą unosiły się w całym mieście.
Pierwszy dzień Jarmarku skupiony będzie na kulturze i muzyce ludowej. To właśnie w sobotę odbędzie się przegląd folkloru muzycznego Suwalszczyzny, odbędą się koncerty zespołów muzycznych oraz wokalno-tanecznych.
Drugiego dnia prym wieść będzie kuchnia i potrawy, które zostaną przygotowane wspólnie z kucharzami z miasta partnerskiego Grande – Synthe z racji jubileuszu 45-lecia współpracy pomiędzy miastami. Kucharze przygotują dania kuchni francuskiej z użyciem regionalnych produktów Suwalszczyzny, w tym jesiotra hodowlanego.
Nie zabraknie także kiermaszu rękodzieła i lokalnych przysmaków oraz pokazu rzemiosła tradycyjnego.
Poniżej przedstawiamy program ramowy Jarmarku
22 lipca 2023 r. (sobota)
- godz. 10.00 – 19.00 – kiermasz rękodzieła i sztuki ludowej oraz jadła regionalnego,
- godz. 12.00 – 19.00 – pokazy rzemiosł tradycyjnych,
- godz. 12.00 – 12.10 – uroczyste otwarcie Suwalskiego Jarmarku Folkloru i Smaku, przez Prezydenta Miasta Suwałk, Starostę Suwalskiego, Dyrektora SOK i Wójtów gmin powiatu suwalskiego,
- godz. 12.10 -12.40 – prezentacja laureatów 57. Ogólnopolskiego Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu nad Wisłą – reprezentantów Suwałk i Suwalszczyzny,
- godz. 12. 40 – 17.40 – przegląd tradycyjnego folkloru muzycznego Suwalszczyzny,
Przegląd jest kwalifikacją do udziału w ogólnopolskich festiwalach folklorystycznych między innymi 58. Ogólnopolskiego Festiwalu Kapel i Śpiewaków Ludowych w Kazimierzu nad Wisłą w roku 2024.
- godz. 18.00 – koncert kapeli „Przeroślaki” z Przerośli
23 lipca 2023 r. (niedziela)
- godz. 9.00 -18.00 – kiermasz rękodzieła i sztuki ludowej oraz jadła regionalnego,
- godz. 10.00 – 12.00 – Śniadanie Kresowe – dania kuchni kresowej przygotowane przez Restaurację-Pensjonat Folwark Hutta,
- godz. 12.00 – 15.30 – Międzynarodowy Konkurs Kulinarny „Sąsiedzi przy stole”- temat przewodni: kuchnia francuska z wykorzystaniem jesiotra z Suwalszczyzny i produktów lokalnych.
W konkursie udział wezmą kucharze z Polski Litwy i Francji.
- godz. 12.00 – 15.00 – warsztaty kulinarne z udziałem uczniów suwalskich szkół o profilu gastronomicznym prowadzone przez Marcina Budynka,
- godz. 12.00 – 16.00 – prezentacje artystyczne zespołów i kapel – cz.1 Zespół Uniwersytetu III Wieku „Złota Jesień”, Zespół Ukraiński „Wyszywanka” z Suwałk, Zespól Taneczny „Srebrne Pierwiosnki”, Kapela „Onegdaj” z Filipowa, Zespól „Suwalskie Starszaki”, Zespół Pieśni i Tańca „Suwalszczyzna”,
- godz.16.00 – ogłoszenie wyników konkursu i wręczenie nagród.
- godz. 16.30 – 18.00 – prezentacje artystyczne zespołów ze środowiska polskiego w Litwie – cz.2 Zespół Ludowy „Troczanie” z Trok, Kapela Zespołu Pieśni i Tańca „SOLCZANIE” z Solecznik.
Konto Amazon zagrożone? Pismak przeciwko oszustom
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?