Kartacze przyrządzone przez działaczy ze Stowarzyszenia na rzecz rozwoju Ziemi Berżnicko-Zelwiańskiej zdobyły pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie potraw regionalnych "Sercem Gotowane" . Z zmaganiach, które odbyły się w Lubczy wzięło udział sześć kół gospodyń wiejskich, z pięciu gmin z całego kraju. Była okazja posmakować potraw z pogranicza polsko – litewskiego, z Kaszub, z Lubelszczyzny, z Jodłowej, Zalasowej i Lubczy/Woli Lubeckiej. Mieszkańcy Sejneńszczyzny przyrządzili zupę borowikową, kartacze, sękacz i śliwkę w czekoladzie. Komisja konkursowa uznała, że kartacze były najlepsze ze wszystkich potraw konkursowych.
Konkursowi towarzyszyły prezentacje artystyczne.
Wideo
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!