6 z 12
Poprzednie
Następne
Tyle żywności marnuje rocznie każdy Polak. Czego wyrzucamy najwięcej i jak tego uniknąć? Skala marnotrawstwa poraża
Odpowiednio przechowuj żywność
Nie wystarczy włożyć produktów spożywczych do lodówki, by zadbać o ich odpowiednie przechowanie. Nie bez powodu różne partie chłodziarki są przeznaczone do konkretnych wyrobów.
Gdzie co trzymać?
W dolnych szufladach umieść warzywa.
Mięso, jeśli nie zjesz go od razu, włóż do zamrażarki.
Mięso i ryby przeznaczone do szybkiego spożycia przechowuj na dolnej półce.
Wędliny przełóż do plastikowego pudełka lub zawiń w papier.
Razem z białym serem i potrawami przetworzonymi umieść je na środkowej półce.
Produkty mleczne przechowuj na górnej półce.
Jaja i słoiki z przetworami umieść na bocznych półkach - na drzwiach lodówki.