Tu znajdziesz najlepsze lodziarnie w Suwałkach. Sprawdź adresy we wrześniu 2023

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie się wybrać na lody w Suwałkach?
Gdzie się wybrać na lody w Suwałkach? Shaiith
Dowiedz się, gdzie znajdziesz dobre lodziarnie w Suwałkach. Lato bez wątpienia większości z nas się z nimi kojarzy. Chyba nikt nie wyobraża sobie gorącego, słonecznego dnia bez orzeźwiającego przysmaku, jakim są lody. Zobacz jak powstały i gdzie pojawiły się po raz pierwszy. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Suwałkach.

Jak powstały lody?

Pierwsze wzmianki o deserach z owoców, mleka i lodu przywędrowały ze starożytnych Chin. Również w Europie delektowali się tym przysmakiem wybrani mieszkańcy starożytnej Grecji i Rzymu. Był to posiłek unikatowy i trudny w wykonaniu ze względu na konieczność transportu lodu z gór.

W Renesansie odkryto, że kiedy zamknięty pojemnik z kremem mleczno-jajecznym zostanie umieszczony w naczyniu z solą i lodem zmrozi się on i tak powstaną lody. Pierwsza prawdziwa lodziarnia o nazwie Cafe Procope została otwarta w 1686 roku we Francji.

W Polsce w latach dwudziestych ubiegłego wieku stało się modne uczęszczanie do cukierni i lodziarni. Lody można było nabyć również na ulicy ze specjalnych wózków. Podawano je w pucharkach, a oferta zawierała podstawowe smaki, czekoladowe i śmietankowe.

Po wojnie zaczęto produkować lody na większą skalę. Rzemieślnicy Przyrządzali je w specjalnie stworzonych do tego maszynkach. Były serwowane na waflach lub andrutach. Zaczęto sprzedawać także te na patyku. Lodziarnie w Suwałkach otwierano przy głównym placu i najpopularniejszych ulicach. Lody dostać można było jedynie latem, z tego też powodu był to deser, na który czekano cały rok i miał on duże zainteresowanie w sezonie.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera

Obecnie lody wytwarzane są z gotowych mieszanek w postaci proszku z dodatkiem wzmacniaczy smaku i konserwantów. Wciąż jednak można spotkać w Suwałkach lodziarnie, w których tak, jak niegdyś wykonuje się produkt z najwyższą dbałością o jakość i stosuje tradycyjne receptury, oparte na naturalnych składnikach.

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Suwałkach, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie lodziarnie w Suwałkach

katalog firm

Rodzaje lodów dostępne w lodziarniach w Suwałkach

Ten popularny deser cechuje duża różnorodność rodzajów. W okresie letnim w wielu miejscach możemy zobaczyć lodziarnie posiadające w ofercie lody z automatu, włoskie oraz amerykańskie, czyli tzw. świderki. Oprócz tego są jeszcze lody gałkowe. Do tego ciekawym zmrożonym deserem okażą się sorbety przyrządzane z wody i owoców.

Lody włoskie sporządzane są z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Maszyna zamraża powstałą masę. Podawane są w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Mają kremową, delikatną konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. A do tego możemy dodać polewę w różnych smakach.

Lody amerykańskie mają miękką, kremową konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania w procesie produkcji. Z tego względu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

Lody wegańskie różnią się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. Są to najczęściej sorbety oraz lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z owocami. Mają takie same walory smakowe, jak te wykonane w sposób tradycyjny i na pewno są bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Jak prezentuje się kaloryczność lodów?

Gdy chcemy zjeść lody zastanawiamy się na pewno czy są kaloryczne i czy nie wpłyną źle na naszą figurę. W zależności od tego, jaki jest to rodzaj lodów porcja 100 g zawiera w sobie około 200 kcl. Gałka lodów waniliowych dostarczy nam około 130 kcl. Biorąc pod uwagę inne desery jest to mało. Możemy więc bez obaw delektować się nimi podczas upałów.

Z pewnością najbardziej zdrowe są lody domowej roboty. Przydadzą się do tego świeże owoce, jogurt lub wodę oraz dodatki, np. orzechy. Dodanie mniejszej ilości cukru lub jego zamiennika spowoduje, że kaloryczność znacznie się obniży.

Okazje

Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na suwalki.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie