Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fasolka nie ma cholesterolu, a rozpuszczalny błonnik w niej...
fot. natalimis/123rf.com

To skromne warzywo wzmacnia serce i kości, ułatwia odchudzanie. Sezon trwa, więc korzystaj. Sprawdź, jak działa na twój organizm

Fasolka szparagowa wzmacnia serce

Fasolka nie ma cholesterolu, a rozpuszczalny błonnik w niej zawarty może pomóc w poprawie zdrowia serca, ponieważ obniża on poziom „złego” cholesterolu LDL oraz cholesterolu całkowitego. Zbyt wysoki poziom tego rodzaju cholesterolu prowadzi do odkładania się złogów tłuszczowych w naczyniach krwionośnych i może zmniejszyć przepływ krwi do serca oraz spowodować miażdżycę, udar lub zawał serca. Przepływ krwi w organizmie usprawnia również witamina K zawarta w fasolce.

Błonnik wpływa również na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie stanu zapalnego. Dodatkowo fasolka ma także niską zawartość sodu, dzięki czemu również korzystnie wpływa na zdrowie serca i układu krążenia. Zbyt duże spożycie soli w diecie może doprowadzić do nadciśnienia tętniczego oraz podwyższa ryzyko rozwoju chorób serca i udaru mózgu.

Zobacz również

Osobowość Roku 2023 w powiecie kazimierskim. Poznaj nominowanych w kategoriach

NOWE
Osobowość Roku 2023 w powiecie kazimierskim. Poznaj nominowanych w kategoriach

Magnus Carlsen prowadzi w Warszawie

Magnus Carlsen prowadzi w Warszawie

Polecamy

Dzięki open source gospodarkę UE zasila nawet 400 mld zł

Dzięki open source gospodarkę UE zasila nawet 400 mld zł

Liczba lekcji religii zostanie ograniczona? Minister edukacji zapowiada

Liczba lekcji religii zostanie ograniczona? Minister edukacji zapowiada

Sałatka z San Francisco do obiadu. Przepis z Glukozowej Rewolucji

Sałatka z San Francisco do obiadu. Przepis z Glukozowej Rewolucji