Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

To najlepszy czas na przygotowanie mikstury na kaszel, katar i ból gardła. Sprawdź, tradycyjny domowy przepis na syrop z lipy

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Kwiaty o słodkim zapachu zbieraj właśnie teraz. Syrop przyda się w chłodne jesienne i zimowe dni.
Kwiaty o słodkim zapachu zbieraj właśnie teraz. Syrop przyda się w chłodne jesienne i zimowe dni. shaiith/123rf.com
Ten babciny środek na odporność łagodzi objawy przeziębienia i grypy, w tym katar, kaszel i gorączkę. Lecznicza mikstura to źródło antyoksydantów, które zmniejszają stan zapalny w organizmie oraz chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych. Syrop z lipy to bezpieczny środek, który mogą stosować kobiety w ciąży i karmiące, a także dzieci. Podajemy babciny przepis na tradycyjny syrop z kwiatów lipy.

Spis treści

Syrop z lipy – podajemy tradycyjny przepis babci na syrop z kwiatów lipy

Lipa (Tilia) to niezwykłe drzewo, którego kwiaty wydzielają intensywny i słodki zapach. Roślina ta powszechnie występuje na terenie naszego kraju i jest bardzo miododajna, czyli dostarcza pszczołom pyłek do produkcji miodu.

Czytaj także: Ten darmowy kosmetyk i lek rośnie na drzewie. Zbieraj właśnie teraz. Wygładzi cerę, nawilży włosy, pomoże na bezsenność. Wypróbuj przepisy

Surowcem zielarskim są zarówno liście, jak i kwiaty, jednak te drugie znacznie częściej używane są w ziołolecznictwie. Z suszonych kwiatów lipy przygotowuje się rozgrzewające napary, które działają napotnie, a dzięki temu w łagodny sposób obniżają gorączkę. Z tego surowca można również przygotować zdrowotny syrop, który przydaje się podczas obniżenia odporności, czyli w okresie jesienno-zimowym.

Przygotowanie syropu z kwiatów lipy jest niezwykle proste i nie wymaga specjalnych umiejętności. Do jego zrobienia wystarczą tylko 4 produkty, które są łatwo dostępne.

Składniki na 1 litr syrop z kwiatów lipy:

  • 200 g świeżych kwiatów lipy,
  • 1 litr wody,
  • 700 g cukru,
  • świeży sok z 2 cytryn.

Jak przygotować syrop z kwiatów lipy?

  1. Kwiaty lipy należy zbierać w momencie kwitnięcia, czyli w lipcu. Należy pamiętać, aby nie zebrać wszystkich, ponieważ są one niezbędne pszczołom do produkcji niezwykle wartościowego miodu lipowego.
  2. Kwiaty oczyścić ze wszystkich listków i gałązek, a następnie rozłożyć na ścierce i pozostawić na 45 minut – w ten sposób pozbędziesz się ewentualnych owadów.
  3. Kwiaty dokładnie opłukać i wysuszyć na papierowym ręczniku, a następnie wsypać do słoika o pojemności 2 litrów.
  4. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i całość doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować kilka minut do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru i powstania syropu.
  5. Gorący syrop przelać do kwiatów, a następnie dodać sok z cytryn.
  6. Całość wymieszać, przykryć gazą i odstawić na 3 dni w ciemne miejsce, pamiętając, aby przynajmniej dwa razy dziennie dokładnie wymieszać.
  7. Po tym czasie przecedzić przez sito lub grubą gazę i przelać do butelek szklanych lub mniejszych słoików i zakręcić.

Syrop warto poddać procesowi pasteryzacji, czyli włożyć do garnka i zalać do 3/4 wysokości wodą i doprowadzić do wrzenia. Aby słoiki nie pękły podczas gotowania, dobrze jest oddzielić każdy od siebie ściereczką lub ręcznikiem. Następnie zmniejszyć płomień palnika i gotować 15 minut. Po tym czasie zdjąć garnek z ognia, wyjąć słoiki i wystudzić.

Tak przygotowany syrop można przechowywać kilkanaście miesięcy w chłodnym i ciemnym miejscu np. w piwnicy lub spiżarni.

Syrop z kwiatów lipy na objawy przeziębienia i grypy. Jakie właściwości mają kwiaty lipy?

Kwiaty lipy to ceniony surowiec zielarski, który wykorzystywany jest przy różnych dolegliwościach. Przede wszystkim są one źródłem antyoksydantów, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Zawierają też roślinne substancje śluzowe, które działają ochronnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego i układu oddechowego, dzięki czemu łagodzą podrażnienia, a także ułatwiają usuwanie zalegającej w płucach wydzieliny.

Kwiaty lipy to również źródło eugenolu, czyli związku o działaniu odkażającym i lekko znieczulającym. Dodatkowo substancja ta wykazuje właściwości przeciwzapalne, dlatego płukanie jamy ustnej naparem z lipy może zmniejszyć obrzęk i podrażnienie jamy ustnej, a także przyspieszyć gojenie się aft i pleśniawek.

Syrop z kwiatów lipy ze względu na swoje zdrowotne właściwości zaleca się stosować przy różnych dolegliwościach, do których należą:

  • infekcje górnych dróg oddechowych,
  • uporczywy kaszel,
  • gorączka,
  • ból gardła,
  • katar,
  • dreszcze,
  • nadciśnienie tętnicze krwi,
  • zaburzenia trawienia.

Fitoterapeuci zalecają, aby syrop z kwiatów lipy stosować tylko w przypadku pojawienia się dolegliwości. Nie powinno się spożywać więcej niż 40 ml syropu dziennie.

Ważną informacją jest to, że syrop z kwiatów lipy jest uważany za bezpieczny środek, zarówno dla kobiet ciężarnych i karmiących oraz dzieci. Warto jednak przed spożyciem skonsultować się ze specjalistą, a w przypadku pojawienia się jakichkolwiek dolegliwości skonsultować z lekarzem pierwszego kontaktu.

Warto przeczytać:

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Reklama

Zdrowie całej rodziny pod kontrolą

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści (5) - oszustwo na kartę NFZ

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: To najlepszy czas na przygotowanie mikstury na kaszel, katar i ból gardła. Sprawdź, tradycyjny domowy przepis na syrop z lipy - Strona Zdrowia

Wróć na suwalki.naszemiasto.pl Nasze Miasto