Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Slowfoodowy Festiwal Kulinarny. Naucz się zdrowo odżywiać [ZDJĘCIA]

krk
Będzie można m.in. nauczyć się piec tatarskie przysmaki, czy sękacze.
Będzie można m.in. nauczyć się piec tatarskie przysmaki, czy sękacze. Alcha Ośrodek Rozwoju Osobistego
W ciągu trzech dni uczestnicy będą mogli nauczyć się jak przyrządzać i smakować suwalskie potrawy, jak wykorzystywać zioła dla wzmocnienia swojego zdrowia, czy wreszcie jak czerpać z przyjemności, jaką daje wspólne niespieszne gotowanie. Dziś rozpoczyna się Slowfoodowy Festiwal Kulinarny.

Uczestnicy warsztatów dowiedzą się także, skąd wywodzi się oryginalność suwalskiej kuchni. Będą poznawali tajniki kuchni: suwalskiej, kresowej, tatarskiej, witariańskiej, kuchni polskiej z użyciem produktów regionalnych oraz zapomniane produkty w kuchni polskiej. Te dwa ostatnie zagadnienia przybliży mistrz kulinarny – Marcin Budynek. Osobne wydarzenie to „Słodka akademia Poduszki – desery”.

Odbędą się także warsztaty wypieku chleba, robienia sękacza, zbierania ziół, robienia masła, serów, nalewek, pszczelarski. Chętni będą mogli odwiedzić ekologiczne gospodarstwo znanych w całej Polsce Claudii i Thomasa Notterów, którzy w 1993 roku przybyli ze Szwajcarii do Suwalskiego Parku Krajobrazowego i osiedli tutaj na stałe.

Warsztaty będą odbywały się w Mikołajewie, Augustowie, Suwałkach, Krasnopolu, Puńsku, Wiżajnach, Bachanowie, w siedzibie Wigierskiego Parku Narodowego oraz w siedzibie Suwalskiego Parku Krajobrazowego. Wstęp na warsztaty jest płatny.

Otwarty dla wszystkich jest natomiast Jarmark slowfoodowy, który odbędzie się w piątek 7 sierpnia w godzinach 16-19 w siedzibie Wigierskiego Parku Narodowego.

Program Festiwalu
piątek, 7 sierpnia:
10.00-13.00 Warsztat kuchni tatarskiej (Suwałki),
10.00-13.00 Zwiedzanie gospodarstwa ekologicznego Claudii i Thomasa Notter (Bachanowo),
14.00-17.00 Warsztat kuchni suwalskiej (Mikołajewo),
14.00-17.00 Nalewki i napary dla zdrowia (Krasnopol),
16.00-19.00 Jarmark slowfoodowy, siedziba Wigierskiego Parku Narodowego w Krzywem – impreza otwarta dla wszystkich

sobota, 8 sierpnia
8.30-11.00 Zielarskie warsztaty, siedziba Suwalskiego Parku Krajobrazowego
10.00-13.00 Warsztat bartniczo – pszczelarski (Krzywe),
10.00-13.00 Kuchnia polska z Mistrzem Budynkiem (Augustów)
11.30-14.30 Warsztat wyrobu masła i sera (Wiżajny),
11.30-14.30 Raw food – surowa dieta (Mikołajewo)
14.00-17.00 Warsztat wypieku chleba (Puńsk)
15.00-18.00 Słodka Akademia Poduszki (Suwałki)
15.30-18.00 Wielki Dzień Pszczół (Krzywe)
19.00 Wykład Slow Food, bezpłatnie, tylko dla uczestników (Mikołajewo)

niedziela:
10.30-13.30 Zamieńmy niecierpka kwiaty na malw rabaty (WPN)
10.00-13.00/14.00 Zapomniane produkty kuchni polskiej z Mistrzem Budynkiem (Augustów),
10.00-13.00 Warsztat kuchni kresowej (Suwałki)
15.00-18.00 Warsztat robienia sękacza (Wigry)
19.00 Wspólna biesiada – zakończenie Festiwalu, tylko dla uczestników (siedziba Suwalskiego Parku Krajobrazowego)

Zapisy: e-mail: [email protected]

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na suwalki.naszemiasto.pl Nasze Miasto