Profesor Thomas Lüscher, jeden z najlepszych kardiologów na świecie, wydał opinię o kawie, czekoladzie i alkoholu

Kazimierz Sikorski
Kazimierz Sikorski
pixabay
Udostępnij:
Długoletni naczelny European Heart Journal, czasopisma poświęconego medycynie sercowo-naczyniowej, wydał werdykt: czy wino, czekolada i kawa są dla ciebie dobre, czy złe?

Uznawany za jednego z najlepszych kardiologów na świecie profesor Thomas Lüscher wydał werdykt na temat czekolady, kawy i wina.

Zdaniem tego szwajcarskiego specjalisty, który pracuje także w Wielkiej Brytanii, ciemna czekolada to „radość”, jeśli chodzi o zdrowie serca, kawa prawdopodobnie działa ochronnie, ale wino jest w najlepszym razie „neutralne”.

Przez dekadę profesor Lüscher kierował European Heart Journal. Po odejściu z funkcji szefa najlepszego czasopisma poświęconego medycynie sercowo-naczyniowej, wydał werdykt na jedno z najczęściej zadawanych pytań dotyczących zdrowia serca: czy wino, czekolada i kawa są dla ciebie dobre, czy złe?

Zastrzega się, że odpowiedź na to pytanie jest bardziej złożona niż proste tak lub nie. Ostrzega też, że dowody w tej sprawie należy traktować poważnie, biorąc pod uwagę dużą liczbę ludzi na świecie, którzy regularnie piją filiżankę kawy, kieliszek wina lub jedzą kawałek czekolady. Sugeruje, że każdy z nich ma swoje plusy i minusy, a te mogą się różnić w zależności od tego, jak często i ile każdego z nich jest spożywane i przez kogo.

Cóż, wino sprawia radość, ale w najlepszym razie jest neutralne, gdy jest spożywane z umiarem. Czekolada jest radością dla naszego układu sercowo-naczyniowego, jeśli jest spożywana w ciemnej, gorzkiej formie. A kawa? Budzi nas, mniej, jeśli pijemy ją regularnie, a dawka do czterech filiżanek dziennie może nawet działać ochronnie - mówi specjalista.

W rozmowie z Guardianem, Lüscher, przyznał, że jest wiele rzeczy, o których nie wiadomo. Nieznana jest optymalna dawka czekolady, tj. gorzkiej czekolady, bo nie została ona odpowiednio zbadana. Najbardziej korzystnym składnikiem czekolady są flawanole, które mogą wspomagać pracę serca i zmniejszać stany zapalne. Ale dodał: Ważne jest, by czekolada zawierała mało cukru i tłuszczu, które nie są zdrowe. W szczególności dotyczy to białej czekolady.

Lüscher ostrzegł, że choć kiedyś czekoladę uważano za rzadką radość, dziś jej dostępność przyczyniła się do epidemii otyłości. Dodał, że sam nie jest jej miłośnikiem , ale dość często otrzymuje ją od pacjentów.

Sam wypija kilka espresso dziennie i choć lubi dobre czerwone wino, ostatnio ograniczył jego spożycie i teraz w weekendy pije góra dwie szklaneczki.

Prof. Tim Chico, profesor medycyny sercowo-naczyniowej i honorowy konsultant kardiolog na Uniwersytecie w Sheffield zgadza się z Lüscherem, mówiąc że dowody sugerują, iż kawa i czekolada wiążą się z nieco niższym ryzykiem chorób serca, podczas gdy alkohol nie.

Premier Morawiecki o sytuacji na granicy

Wideo

Materiał oryginalny: Profesor Thomas Lüscher, jeden z najlepszych kardiologów na świecie, wydał opinię o kawie, czekoladzie i alkoholu - Polska Times

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie