Podlaskie Zakłady Zbożowe inwestują w Suwałkach. W młynie są nowe urządzenia

Helena Wysocka
Helena Wysocka
Podlaskie Zakłady Zbożowe zainwestowały w Młyn w Suwałkach. Zakupiły m.in. nowe maszyny, które umożliwią większą niż do tej pory produkcję

- Zainwestowaliśmy w nowy młyn pszenny o wydajności kilkuset ton na dobę. Wielkim atutem jest możliwość produkcji dużych ilości mąk makaronowych, tj. krupczatki – mówi Sylwia Majewicz, prezes Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A. w Białymstoku.

W ostatnim czasie na terenie młyna w Suwałkach ruszyła budowa nowoczesnej spedycji mąk oraz otrąb, co umożliwi sprawną dystrybucję powstających produktów przemiału. Niezwykle istotne jest również utworzenie profesjonalnego laboratorium, wyposażonego w najwyższej jakości sprzęt do analizy przyjmowanego surowca oraz produkowanej mąki.

- Liczymy na to, że dzięki tym kosztownym i ważnym inwestycjom nasza pozycja na liście młynów w Polsce znacznie wzrośnie. Na pewno zwiększymy moce przerobowe, dzięki czemu będziemy mogli dostarczać jeszcze więcej mąki do naszych klientów – mówi Sylwia Majewicz. - Ułatwi to transport mąk na Litwę, gdzie PZZ już ma wielu klientów. Pozwoli też pozyskać nowych odbiorców.

Kolejnym wyzwaniem, któremu chcą sprostać PZZ, to dotarcie do wielu makaroniarni. Potrzebują one olbrzymich ilości mąki krupczatki, a polski rynek nie jest w stanie temu podołać.

- Modernizując zarówno młyn w Białymstoku, jak i w Suwałkach wiedzieliśmy, że wysoka jakość mąk, a z drugiej strony mniejsze odległości i szybsze dostawy zapewnią nam jeszcze większe grono odbiorców – mówi prezes.

Ostatnie lata w PZZ Białystok to czas wielu inwestycji, które mają znaczący wpływ na ostateczny efekt, czyli produkt wysokiej jakości. W 2018 roku miejsce miała generalna modernizacja młyna w Białymstoku, polegająca na kompleksowej wymianie całego parku maszynowego. Jedyne co pozostało ze starego młyna to konstrukcja budynku. Całe "serce" jest nowe.
Mimo tego, że nowy młyn w Białymstoku wystartował ponownie w roku 2019, PZZ wielkimi krokami zbliża się do osiągnięcia planowanego dziennego przemiału. Z końcem 2019 roku w zmodernizowanym młynie powstało również nowoczesne laboratorium wyposażone w najwyższej jakości sprzęt laboratoryjny. Dodatkowo utworzono piekarnię wypiekową, gdzie wyprodukowana mąka badana jest w praktyce.

Jak zachować się, gdy zaatakuje Cię pies?

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie