W czwartek ( 20 lutego) zainaugurowano Podlaski Festiwal Zdrowia Roślin 2020 w ramach którego odbędzie się ponad 100 wydarzeń skierowanych do mieszkańców województwa podlaskiego - w tym dzieci, uczniów szkół rolniczych, studentów, nauczycieli i osób starszych. Jedną z inicjatyw był właśnie konkurs kulinarny kół gospodyń wiejskich „Regionalny Specjał Roślinny”, zorganizowany przez Samorząd Województwa Podlaskiego. Komisja konkursowa oceniła nie tylko walory smakowe i wizualne potraw, ich związek z regionem i jego tradycjami, ale również kreatywność pomysłu.
W kategorii "Potrawa na bazie roślin (bezmięsna)" zwyciężyły:
I miejsce - KGW w Przystawańcach za ziemniaki w mundurkach (faszerowane soczewicą, warzywami, nasionami konopii i lnu);
II miejsce - KGW "Rakowianki" w Przerośli za soczewiaki;
III miejsce - KGW "Boróweczki" ze Srebrnego Dworku za pierogi.
"Potrawa na słodko":
I miejsce - KGW w Rydzewie, które przygotowało tort "kora drzewa";
II miejsce- KGW w Miastkowie za ciasto z fasoli;
III miejsce - KGW w Pokaniewie Kolonii za kaszę z miodem i jagodami.
Zobacz koniecznie: Woda. Kranówka lepsza dla zdrowia i kieszeni
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?