Pierś z kurczaka w cieście francuskim zachwyca smakiem. Fantastyczny przepis na prosty i efektowny obiad

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Każdy filet podziel na pół. Podawaj połówkę filetu w cieście francuskim z porcją warzyw.
Każdy filet podziel na pół. Podawaj połówkę filetu w cieście francuskim z porcją warzyw. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Szukasz pomysłu na szybki i sycący obiad? Mamy dla ciebie przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim. To pyszne i pożywne danie, które możesz szybko przygotować. Filety kurczaka proponujemy nadziewać podduszonym na maśle szpinakiem, serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Całość zapieczona jest w chrupiącym cieście francuskim. Wypróbuj nasz przepis i zobacz, jak zrobić pierś z kurczaka w cieście francuskim krok po kroku.

Na skróty

Pierś z kurczaka na obiad

Pieczone piersi z kurczaka w cieście francuskim to pomysł na smaczny i efektowny obiad. Jest to także danie bardzo szybkie do zrobienia. Wystarczy wypełnić filety farszem, zawinąć w ciasto i wstawić do pieczenia.

Proponujemy nadziewać filety:

  • szpinakiem
  • serem mozzarella
  • suszonymi pomidorami

Mamy dla ciebie przepis z dokładnymi wskazówkami krok po kroku jak przygotować piersi z kurczaka w cieście francuskim. To pomysł na sycący i pyszny obiad. Warto podać go z porcją ulubionej sałatki. Możesz skorzystać z naszych przepisów i zrobić np.:

Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować piersi z kurczaka w cieście francuskim:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera

Przepis na pierś z kurczaka w cieście francuskim

(porcja dla 4 osób, czas przygotowania : ok. 15 minut, czas pieczenia: ok. 40 minut)

W małej miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch ciasta francuskiego.Piecz na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku na 180 stopni, przez ok.
W małej miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch ciasta francuskiego.
Piecz na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku na 180 stopni, przez ok. 40 min. Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 2 duże piersi z kurczaka ok. 600 g
  • opakowanie ciasta francuskiego 375 g
  • 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego
  • 6 plastrów suszonych pomidorów w oleju
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 80 g sera mozzarella lub innego ulubionego sera np. feta, gouda
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko

Jak zrobić piersi z kurczaka w cieście francuskim?

  1. Filety z kurczaka podziel w poprzek tworząc "kieszonkę".
  2. Posyp je solą, pieprzem i odrobiną ostrej papryki.
  3. Na patelni podsmaż szpinak, dodaj masło i posiekany ząbek czosnku. Dopraw całość do smaku solą i pieprzem.
  4. Mozzarelle w kostce pokrój na plastry lub zetrzyj na tarce.
  5. Pomidorki wyjmij z zalewy i posiekaj na paseczki.
  6. Filety z kurczaka nadziewaj szpinakiem, pomidorkami i serem.
  7. Ciasto francuskie podziel na dwa kwadraty. Połóż na nich filety z kurczaka.
  8. Ponacinaj brzegi ciasta pod kątem, tworząc paseczki. Składaj paski na zakładkę, delikatnie dociskając złączenia.
  9. W małej miseczce roztrzep jajko i posmaruj nim wierzch ciasta francuskiego.
  10. Piecz na złoty kolor w dobrze nagrzanym piekarniku na 180 stopni Celsjusza, przez ok. 40 minut.
  11. Każdy filet podziel na pół. Podawaj z porcją surówki.

Obiad gotowy. Życzymy smacznego!

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

miejsce #1

Zwieger

Zwieger Chochla Z Wylewką Obsidian 33cm 370305

117,91 zł44,90 zł-62%
miejsce #3

Ambition

Ambition Łyżka Savant (96804)

19,99 zł9,99 zł-50%
miejsce #5

Tefal

Tefal Ingenio trzepaczka K2071714

85,00 zł59,90 zł-30%
miejsce #6

Tescoma

Tescoma ubijak do piany president 638686

41,90 zł32,90 zł-21%
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Co jeść w sierpniu?

Materiał oryginalny: Pierś z kurczaka w cieście francuskim zachwyca smakiem. Fantastyczny przepis na prosty i efektowny obiad - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie