Sposób przygotowania: Mięso i słoninę pokroić w kostkę lub przekręcić przez maszynkę z dużymi oczkami, wymieszać z solą i przyprawami (bez czosnku) - zostawić do następnego dnia. Następnie wlać 2 szklanki zimnej, przegotowanej wody, dodać drobno pokrojony czosnek (do smaku) i wyrobić mięso tak, aby połączyło się w jednolitą masę. Przygotowane jelita wypełnić farszem i aby obeschły - rozwiesić na przygotowanym do tego kiju (1 doba). Następnie wędzić lub podsuszać dalej – na palcówkę suszoną.
Ciekawostki: Kiełbasa domowa - palcówka przygotowywana z mięsa hodowanego w jednym z gospodarstw agroturystycznych powiatu białostockiego - na paszach wyprodukowanych w tymże gospodarstwie. Kiełbasa podsuszona daje się przechowywać nawet do 3 miesięcy i jest bardzo smaczna.
Przepis został udostępniony przez powiat białostocki.
Źródło: Wrota Podlasia
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?