Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Laktopol w Suwałkach podsumowuje mijający rok. Pandemia nie pokrzyżowała planów

Helena Wysocka
Helena Wysocka
Laktopol
Suwalski Laktopol, mimo pandemii, utrzymał na założonym poziomie produkcję oraz eksport. Ponadto zwiększył zatrudnienie. - To daje nam podstawy, aby z optymizmem patrzeć na najbliższe miesiące i planować dalszy rozwój – mówi Lech Antonowicz, dyrektor zakładu.

Dodaje, że na tegoroczny sukces firmy w dużej mierze złożyła się postawa pracowników. Praca w ścisłym reżimie sanitarnym oraz odpowiedzialność zespołu pozwoliły uniknąć problemów związanych z masowymi zachorowaniami.

– Do końca grudnia wyprodukowaliśmy ponad 46 tysięcy ton wszelkiego rodzaju proszków mlecznych. Niemal całość trafiła na eksport na rynki całej Afryki, Bliskiego i Dalekiego Wschodu. Laktopol nie miał ani jednego dnia przestoju, a jeśli już pojawiały się jakiekolwiek utrudnienia związane z logistyką dostaw, były one nieznaczne i przejściowe. Ponadto udało nam się poszerzyć rynek zbytu, co biorąc pod uwagę panującą sytuację, bardzo nas cieszy – mówi Lech Antonowicz.

Laktopol nie wstrzymał też realizacji planowanych inwestycji na terenie zakładu. Jedną z ważniejszych była zmiana głównego źródła energii – z oleju opałowego na gaz. To istotny krok w stronę bardziej ekologicznej produkcji, o większym bezpieczeństwie i niższych kosztach eksploatacji. Wyposażona w dwa zbiorniki kriogeniczne stacja regazyfikacji LNG przynosi firmie duże miesięczne oszczędności, a także możliwość skorzystania ze świadectw efektywności energetycznej (tzw. białych certyfikatów).

w 2020 roku spółka zwiększyła zatrudnienie, a w najbliższym czasie planuje rozpocząć nabór kolejnych pracowników. Zanotowała też wzrost skupu mleka, zarówno w Laktopolu, jak i i w Zakładzie w Gąsewie, który zajmuje się skupem mleka na potrzeby grupy.

– W przeciągu roku skup wzrósł o 15%, ceny mleka w ostatnich tygodniach także poszły w górę. Nie wprowadziliśmy też żadnych ograniczeń, dzięki czemu współpracujący z nami rolnicy mogli na bieżąco przekazywać nam swoje nadwyżki – mówi dyrektor. – Rynek działał sprawnie, a produkty mleczarskie – zarówno proszki, jak i masła oraz sery – cieszyły się dużym popytem. Uważam, że branża bardzo dobrze wywiązała się z zadania, które przed nią stało.

Wzrost skupu, produkcji i sprzedaży w roku 2020 motywuje pracowników Laktopolu do dalszej pracy i rozwoju. Szczególnie teraz, gdy zbliża się bardzo intensywny okres związany ze specyfiką kulturową głównych odbiorców. W krajach muzułmańskich trwa bowiem przygotowanie do ramadanu, który w 2021 roku rozpoczyna się już 12 kwietnia.

- Tygodnie poprzedzające tę datę będą więc tradycyjnie czasem wzmożonej produkcji i eksportu – mówi Edyta Kowalewska, kierownik handlu Laktopolu. – Z roku na rok widzimy rosnące zainteresowanie naszym produktem Instant Fat Filled Milk Powder, ciągły wzrost eksportu do krajów, gdzie jesteśmy obecni od wielu lat, jak i zainteresowanie zakupem przez nowe kraje.

Kosztowna kwarantanna pracowników

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na suwalki.naszemiasto.pl Nasze Miasto