Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kulinarna mapa Podlasia. Regionalne, naturalne i zdrowe produkty (ZDJĘCIA)

Olga Goździewska-Marszałek
Olga Goździewska-Marszałek
Gospodarstwo rolne rodziny Pośledników - królestwo pigwy! (pow. grajewski)

Gospodarstwo koncentruje się na uprawie pigwowca japonskiego w jakości ekologicznej. Stanowi on bazę do przetworów takich jak soki, syropy i napoje, a także do musów, dżemów oraz owoców kandyzowanych.

Pogwiniadę, pyszny napój, możemy kupić w niektórych podlaskich restauacjach. Warto zapytać!

Tel. kom.: 600035308
Strona na FB: Pigwoniada
Gospodarstwo rolne rodziny Pośledników - królestwo pigwy! (pow. grajewski) Gospodarstwo koncentruje się na uprawie pigwowca japonskiego w jakości ekologicznej. Stanowi on bazę do przetworów takich jak soki, syropy i napoje, a także do musów, dżemów oraz owoców kandyzowanych. Pogwiniadę, pyszny napój, możemy kupić w niektórych podlaskich restauacjach. Warto zapytać! Tel. kom.: 600035308 Strona na FB: Pigwoniada
Dbanie o środowisko i życie w duchu ekologii przyczyniło się do zmiany naszych nawyków żywieniowych. Bliżej nam do produktów naturalnych i wartościowych pod względem odżywczym. W Podlaskiem mamy wielkie bogactwo! Centrum Produktu Lokalnego stworzyło listę wyrobów rodzimych przedsiębiorców z całego regionu, którzy dbają o jakość i smak. Sprawdź w galerii zdjęć!

Dobre i zdrowe, bo podlaskie!

Produkty tradycyjne i regionalne są teraz w modzie. Stawiamy na zdrowy tryb życia i świadome odżywianie. Lubimy proste składy i staramy się wiedzieć co trafia na nasze talerze. Przy tym warto postawić na lokalnych producentów i np. zaprzyjaźnić się z pszczelarzem, który wykręci nam kilka litrów miodu na zimę albo odwiedzić gospodarstwo rolne, by kupić prawdziwe mleko i ser.

Dla osób bardziej zabieganych też mamy radę. W sklepach można kupić coraz więcej lokalnych specjałów. Warto znać nazwy podlaskich firm i dowiedzieć się, gdzie sprzedają swoje wyroby.

Najlepsi producenci są docenieni!

Urząd Marszałkowski Województwa Podlaskiego stworzył Podlaski Szlak Kulinarny, prowadzący smakoszy do skarbów kuchni regionalnych.

Dzieł sztuki gastronomicznej, które są dziedzictwem kulinarnym tego regionu i wytwarzane są od dziesiątków lat według przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur. Nasze produkty są laureatami wielu renomowanych konkursów kulinarnych, znajdują się na unijnych i krajowych listach produktów tradycyjnych. Nie znajdziecie tu Państwo produkcji wielkotowarowej – nasi członkowie to właściciele rodzinnych, niewielkich gospodarstw i firm kultywujących rodzinne tradycje - czytamy na stronie Podlaskiego Centrum Produktu Lokalnego.

Wybrane perełki kulinarne znajdziecie w naszej galerii zdjęć. Smaczego!

Zobacz też: Mały przewodnik po Podlasiu

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto