Po prezentacjach zapraszamy na wieczorek integracyjny.
Konferencja "PAMIĘTAJCIE O OGRODACH" jest kolejną odsłoną działań poświęconych ekologicznemu rolnictwu, ogrodnictwu i sadownictwu, realizowanych przez Dom Pracy Twórczej w Wigrach.
Partnerują nam w nich: Slow Food Polska - Convivium Vigrensis, Uniwersytet Kowieński - Ogród Botaniczny w Kownie, Instytuty: Sadownictwa i Warzywnictwa w Skierniewicach, Wigierski Park Narodowy oraz Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego i Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Suwałkach.
Na przednówku wiosennym będziemy rozmawiać m.in. o przygotowaniu podłoża do siewu, sposobach upraw, nasionach i rewitalizacji starych odmian. Doświadczeni sadownicy i ogrodnicy podzielą się wiedzą i zagadnieniami z praktyki.
Zapraszamy więc do udziału w konferencji ogrodników, działkowców, rolników, pszczelarzy, gospodynie domowe, zielarzy oraz wszystkich zainteresowanych zdrowym trybem życia i wytwarzaniem żywności ekologicznej.
W konferencji m.in. :
Remigijus Daubaras (Uniwersytet w Kownie; Ogród botaniczny w Kownie). „Żurawina wielkoowocowa – nowa roślina dla sadownictwa“
Laima Česonienė (Uniwersytet w Kownie; Ogród botaniczny w Kownie). „Nowe rośliny jagodowe w ogrodzie owocowym oraz plantacji przemysłowej“
Jan Skibicki (Instytut Sadownictwa w Skierniewicach). „Innowacyjność w sadownictwie na przykładzie gospodarstwa szkółkarsko-sadowniczego SAJSAD”
Dorota Metera (Firma certyfikująca BIOEKSPERT). „Certyfikacja w rolnictwie ekologicznym i biodynamicznym”
Halina Szabłowska (Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego). „Programy rolno-środowiskowe”
Joanna Górecka (Wigierski Park Narodowy). „Stare odmiany jabłoni Suwalszczyzny”
dr Teresa Kotlińska (Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach). "Ochrona lokalnych odmian warzyw"
dr Elżbieta Wołejko (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Suwałkach). "Czy ogrody działkowe są ekologiczne?"
Dobre praktyki wspierać będziemy w projekcie "Warzywa i zioła w kuchni suwalskiej" realizowanym przez Stowarzyszenie Konferencja Służb Ochrony Przyrody Zielonych Płuc Polski, polegający na uprawie lokalnych odmian warzyw i ziół w przydomowych ogródkach oraz warzywnikach i wykorzystywaniu zebranych plonów w kuchni. Będzie można zostać uczestnikiem projektu, co pozwoli na otrzymanie nasion warzyw oraz narzędzia ogrodnicze, a w późniejszej fazie wziąć udział w warsztatach gastronomicznych organizowanych w Domu Pracy Twórczej w Wigrach.
Dopełnieniem konferencji będzie wystąpienie specjalisty ds. promocji żywności ekologicznej z Agencji Rynku Rolnego - Pawła Zambrzyckiego z tematem "Gdzie szukać pieniędzy na promocję żywności ekologicznej?"
Źródło: Dom Pracy Twórczej w Wigrach
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?