Sposób przygotowania: Z mąki i przegotowanej osolonej wody zarobić ciągnące się ciasto i dokładnie wyrobić (ok. ˝ godz.). Gdy będzie lśniące i sprężyste – wybić je o stolnicę ze wszystkich stron. Przykryć ściereczką, żeby „odpoczęło” (˝ godz.). Mięso obrać ze ścięgien i błon, łój schłodzić. Baraninę i wołowinę drobno pokroić, łój ustrugać na cienkie wiórki. Połączyć z mięsem, wsypać szczyptę cukru i soli. Dodać mielony pieprz, pokruszony majeranek i ząbek czosnku zmieszany z solą. Wyrobić dobrze ręką, dodając kilka łyżek zimnego rosołu. Ciasto rozwałkowywać na cienkie placki stopniowo – aby nie wyschło. Przygotować kuleczki mięsa wielkości orzecha włoskiego. Nakryć je wykrawanym ciastem, owinąć i obcisnąć dookoła palcami. Tak przygotowane kołduny wkładać partiami do gotującego się rosołu, gotować na słabym ogniu od 3 - 5 min.
Ciekawostki: Jest to stary przepis przekazywany z dziada pradziada. Kołduny różnią się od innych klusek , bo są gotowane w rosole. Po raz pierwszy publicznie zostały podane na I Oriencie Tatarskim w Sokółce, w 1976 roku.
Przepis został udostępniony przez powiat sokólski.
Źródło: Wrota Podlasia
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?