Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiełkujące rośliny, a także młode okazy warzyw i ziół, tzw....
fot. luchschen/123RF

Jakie warzywa jeść zimą? Sprawdź, które wybierać w zdrowej diecie!

Kiełki

Kiełkujące rośliny, a także młode okazy warzyw i ziół, tzw. microgreens, to produkty o najwyższej zawartości niezbędnych witamin, związków mineralnych, przeciwutleniaczy i enzymów. Gdy brakuje normalnych warzyw, kiełki i mikrolistki stają się cennym dodatkiem do kanapek, past, surówek i sałatek. Te wraz z większymi nasionami, np. fasoli mung, soczewicy i cieciorki, wymagają obróbki cieplnej przed jedzeniem, podgrzać warto też kiełki, które nie są super świeże. To bowiem warunek, by bezpiecznie jeść je na surowo. Dlatego najlepiej (i najtaniej) hodować je w domu, a jeśli kupować, to tego samego dnia zużywać.

Zobacz również

Wybory samorządowe 2024. Kandydaci na burmistrza Pszowa. Jest ich tylko dwoje

Wybory samorządowe 2024. Kandydaci na burmistrza Pszowa. Jest ich tylko dwoje

Wybory do rady miasta Gorzowa. Oto kandydaci i ulice w okręgu nr 2

Wybory do rady miasta Gorzowa. Oto kandydaci i ulice w okręgu nr 2

Polecamy

Zgłosił kradzież maszyn rolniczych wartych pół mln zł. Urządzenia ukrył w magazynie

Zgłosił kradzież maszyn rolniczych wartych pół mln zł. Urządzenia ukrył w magazynie

Przejazd na żółtym świetle. Czy kierowca dostanie mandat za przejazd na żółtym?

Przejazd na żółtym świetle. Czy kierowca dostanie mandat za przejazd na żółtym?

Oleje. Środki smarne ELF rekomendowane przez SsangYong

Oleje. Środki smarne ELF rekomendowane przez SsangYong