MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 6
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu...
fot. congerdesign/Pixabay

Jakie warzywa jeść jesienią i zimą? Nie wszystkie są w tym czasie tak samo zdrowe. Nie zapominaj o mrożonkach i kiszonkach

Buraki

Buraki to kolejne warzywa, które dostarczają niewielu kalorii – 38 kcal w 100 g. Osoby, które muszą pilnować poziomu cukru we krwi powinny być ostrożne sięgając po buraczki, ponieważ ich indeks glikemiczny wzrasta po ugotowaniu. Surowe buraki ćwikłowe mają niski indeks (IG 30), a gotowane już 65.

Jedzenie buraków sprzyja leczeniu anemii, ponieważ pomaga uzupełnić niedobry żelaza i kwasu foliowego. Są one polecane także osobom, które cierpią z powodu deficytu witaminy C. Najwięcej kwasu askorbinowego znajdziemy w surowych lub kiszonych burakach. Zawarty w nich błonnik ułatwia walkę z zaparciami. Warzywa te są także prawdziwą skarbnicą antyoksydantów, które działają przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo.

Zobacz również

Kucharz, murarz, kierowca autobusu. Jest praca w Skarżysku i okolicy (OFERTY)

Kucharz, murarz, kierowca autobusu. Jest praca w Skarżysku i okolicy (OFERTY)

Projekt "Escapetruck" w Stalowej Woli. Edukuje, jak nie paść ofiarą handlu ludźmi

Projekt "Escapetruck" w Stalowej Woli. Edukuje, jak nie paść ofiarą handlu ludźmi

Polecamy

Spółka PKS Nova ma nowego prezesa

Spółka PKS Nova ma nowego prezesa

Obłędne naleśniki na słodko z pysznym kremem. Nie tylko dzieci będą zachwycone

HIT DNIA
Obłędne naleśniki na słodko z pysznym kremem. Nie tylko dzieci będą zachwycone

Stroje kąpielowe dla puszystych. Te modele optycznie odejmą kilka kilogramów!

Stroje kąpielowe dla puszystych. Te modele optycznie odejmą kilka kilogramów!