Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze...
fot. John Vanderlyn, Landing of Columbus, 1847

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze

Wraz z odkryciem przez Krzysztofa Kolumba Ameryki w 1492 roku do Europy przybyły ziemniaki. Warto jednak zaznaczyć, że w polskim jadłospisie powszechnie zadomowiły się dopiero w XIX wieku.

Na staropolskim stole w XV wieku można było znaleźć chleb na zakwasie, mięsa, ryby, grzyby, jaja, miód, mleko i nabiał, olej lniany i konopny, a także owoce, w tym leśne, jabłka, śliwki i wiśnie. Z warzyw jadano ogórki, rzepę, kapustę, groch, bób, soczewicę i cebulę.

Zobacz również

Jakub Ossowski i Beata Niemyjska najlepsi w XXXI Sztumskim Biegu Solidarności

Jakub Ossowski i Beata Niemyjska najlepsi w XXXI Sztumskim Biegu Solidarności

Łotwa szykuje się na atak ze strony Rosji? Zdecydowane działania na granicy

Łotwa szykuje się na atak ze strony Rosji? Zdecydowane działania na granicy

Polecamy

Rekrutacja uzupełniająca do miejskich przedszkoli w Legnicy. Tu są wolne miejsca

Rekrutacja uzupełniająca do miejskich przedszkoli w Legnicy. Tu są wolne miejsca

Amazonki z Bełchatowa zapraszają na bezpłatne warsztaty i spotkania

Amazonki z Bełchatowa zapraszają na bezpłatne warsztaty i spotkania

Pogotowie ratunkowe na sygnale czekało na wlokący się pociąg towarowy

PILNE
Pogotowie ratunkowe na sygnale czekało na wlokący się pociąg towarowy