Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Początki państwa Polskiego...
fot. Jan Matejko, Zaprowadzenie chrześcijaństwa, 1889

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Początki państwa Polskiego

W X wieku na stołach królowały zboża, kasze, groch oraz mięso dzikich i hodowlanych zwierząt. Jedzono tłusto, słono, całość zaś zapijano piwem i miodem pitnym. 966 rok wraz z wprowadzeniem chrześcijaństwa sprowadził do Polski tradycję jedzenia ryb, białe pieczywo, oliwę i wino.

Dziesięciowieczny podróżnik Ibrahim ibn Jakub pisał o Polsce:

[...] ona obfituje w zboże i mięso i miód i ryby.

Zobacz również

Projekt Warszawa pokonał Asseco Resovię i zrobił duży krok do brązowego medalu

Projekt Warszawa pokonał Asseco Resovię i zrobił duży krok do brązowego medalu

Czarodzieje koszykówki dali efektowne show w Tauron Arenie. Zobaczcie zdjęcia

Czarodzieje koszykówki dali efektowne show w Tauron Arenie. Zobaczcie zdjęcia

Polecamy

Wystawa "Najważniejsza była dla nich Polska... 72 pułk piechoty" w Radomiu

Wystawa "Najważniejsza była dla nich Polska... 72 pułk piechoty" w Radomiu

Wieczór promujący 12. książkę poetycką Adriana Szarego w Radomiu

Wieczór promujący 12. książkę poetycką Adriana Szarego w Radomiu

Elbląg: Wyrok bezwzględnego więzienia za usiłowanie ograbienia grobów

Elbląg: Wyrok bezwzględnego więzienia za usiłowanie ograbienia grobów