Golasy, cebularz, gryczak i tort fasolowy. Najciekawsze dania i produkty regionalne z Lubelszczyzny. Słyszałeś o nich?

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Ciasto z kaszy gryczanej, charakterystyczne dla kuchni Janowa Lubelskiego. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć inne dania charakterystyczne dla województwa lubelskiego. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką.
Ciasto z kaszy gryczanej, charakterystyczne dla kuchni Janowa Lubelskiego. Kliknij w obrazek, aby zobaczyć inne dania charakterystyczne dla województwa lubelskiego. Przesuwaj zdjęcia gestem lub strzałką. Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Tort fasolowy modryniak, forszmak lubelski, buraczak, gryczanka, golasy... Lubelszczyzna oferuje bogactwo produktów i potraw, które mogą zachwycić smakoszy z całej Polski. W tej kuchni chętnie korzysta się z produktów z pola i lasu. Często znaleźć można potrawy na bazie kaszy gryczanej, cebuli, twarogu i miodu. Sprawdź nasze subiektywne zestawienie najciekawszych dań kuchni z Lubelszczyzny.

W skrócie

Kuchnia Lubelszczyzny

Przepisy pochodzące z terenów Roztocza, Zamojszczyzny i okolic Lublina często opierają się na produktach tanich i łatwo dostępnych. Na tych terenach tradycyjnie siało się grykę, chodziło do lasu zbierać grzyby i chętnie używało nabiału. Historia Lubelszczyzny związana jest z rolnictwem, pszczelarstwem i cukrownictwem. Ma to również swoje odzwierciedlenie w potrawach, które były lokalnie przygotowywane.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć ciekawe dania z Lubelszczyzny

Najciekawsze dania z Lubelszczyzny

Modryniak
Tort fasolowy pochodzi z miejscowości Modryń Kolonia. Przygotowywany jest z białej fasoli „Piękny Jaś”. Upieczony biszkopt na bazie fasoli przekłada się kremem budyniowym. Pierwszy udokumentowany przepis na tort modryniak pochodzi z lat 60. XX wieku. Ciasto trafiło na listę produktów tradycyjnych 2 października 2020 roku.

Gryczak janowski
Ciasto z kaszy gryczanej, charakterystyczne dla kuchni Janowa Lubelskiego. Można jeść na zimno lub na ciepło (podsmażane na oleju lub maśle).

Gryczak. Ciasto można jeść na zimno lub na ciepło (podsmażane na oleju lub maśle).
Gryczak. Ciasto można jeść na zimno lub na ciepło (podsmażane na oleju lub maśle). Katarzyna Puczyńska

Forszmak lubelski
Gęsty gulasz z mięsa wieprzowego z dodatkiem ogórków kiszonych i z koncentratem pomidorowym. Często podawany w wydrążonym bochenku chleba. Danie wpisano na listę produktów tradycyjnych 8 października 2010 roku.

Cebularz lubelski
Drożdżowy placek z cebulą i makiem to symbol Lublina. Wypiek jest bardzo popularny, dlatego stworzono nawet Muzeum Cebularza. Cebularz lubelski pochodzi z kuchni Żydów niegdyś zamieszkujących lubelskie podzamcze. Wypiek został wpisany na Listę produktów tradycyjnych 30 kwietnia 2007 roku.

Gryczanka
Bułka drożdżowa nadziewana kaszą gryczaną i twarogiem pochodzi z Jakubowic Końskich. Wypiek dla wielu osób ma smak dzieciństwa. Delikatnie słodkie ciasto z farszem doprawionym suszoną miętą zaskakuje turystów odwiedzających województwo lubelskie. Drożdżówka została wpisana na listę produktów tradycyjnych 31 maja 2019 roku.

Buraczak (przaśniak) lubelski
Placki z buraków cukrowych, startej marchewki i maku pochodzą z Zawieprzyc. W regionie rozwinięty jest przemysł cukrowniczy, a danie jest dowodem na pomysłowość gospodyń, które użyły w nim dużej liczby buraków cukrowych. Placki zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych 12 lutego 2020 roku.

Piernik lubelski
Dobrze znane ciasto z korzennymi przyprawami i miodem można spotkać w różnych wersjach w całej Polsce. Piernik lubelski przekładany jest powidłami śliwkowymi. Wypiek został wpisany na Listę produktów tradycyjnych 16 lipca 2009 roku.

Golasy izbickie
Rodzaj kotletów ziemniaczanych wymieszanych z kaszą gryczaną i twarogiem zawiniętych w liść chrzanu pochodzi z gminy Izbica. Kiedyś piekło je się w piecu kaflowym, a współcześnie w piekarniku lub prodiżu. Podawane są z kwaśną śmietaną. Danie zostało wpisane na listę produktów tradycyjnych 16 czerwca 2015 roku.

Kulasza z Księżpola
W okolicach Biłgoraja kulasza przygotowywana jest na bazie ugotowanych ziemniaków i mąki pszennej lub gryczanej. W Księżpolu tworzy się kulaszę z mąki razowej gryczanej i wody. Tak wykonaną kulaszę podawano z tłuszczem i skwarkami lub podsmażoną cebulą i śmietaną. Potrawa została wpisana na listę produktów tradycyjnych 20 kwietnia 2021 roku.

Popiołek z Krupego
Ser podpuszczkowy konserwowany w popiele z jabłoni przygotowywany jest w okolicach Krasnegostawu. Nabiał ma intensywny słony smak. Dzięki konserwacji ser wytrzymuje nawet kilka miesięcy. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych 15 maja 2018 roku.

Mamy nadzieję, że wybrane przez nas dania zachęcą was do spróbowania tych regionalnych, pysznych dań z okolic Lublina.

Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Warszawa, ul. Wspólna 30
Reklama

Źródło:

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Co jeść w sierpniu?

Materiał oryginalny: Golasy, cebularz, gryczak i tort fasolowy. Najciekawsze dania i produkty regionalne z Lubelszczyzny. Słyszałeś o nich? - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie