Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Główny Inspektor Sanitarny ostrzega: W partii masła wykryto Salmonellę. Masz to masło w domu, wyrzuć lub odnieś do sklepu

Helena Wysocka
Helena Wysocka
Bakterie Salmonelli zostały wykryte w jednej partii masła Extra Lumiko produkowanego przez zakład w Łukowie - informuje GIS. Spożycie masła może wywołać zatrucie pokarmowe.

Inspekcja sanitarna zbadała pięć próbek masła i w jednej z nich stwierdziła bakterie Salmonelli. Chodzi o masło Extra Lumiko, 200 g z terminem ważności do 17.11.2020 i numerze partii: 051 13:06. Spożycie skażonego produktu może wywołać zatrucie pokarmowe. Masło zostało wycofane ze sprzedaży, ale jeśli posiadacie je w lodówce to najlepiej wyrzućcie lub odnieście do sklepu (trzeba mieć paragon).

Lumiko Sp z o.o. - producent masła oświadcza, że prowadzi ciągły monitoring na obecność pałeczek Salmonelli Spp. w wyprodukowanych produktach. Badania są realizowane zgodnie z harmonogramem, który zakład przedkłada Inspekcji Weterynaryjnej. Do tego momentu nigdy nie stwierdziliśmy obecności tego patogenu. Dodatkowo, kontroli poddawany jest monitoring środowiskowy w kierunku Salmonelli, który również nigdy nie wykazał obecności tych pałeczek. Produkt jest wyprodukowany ze śmietanki pasteryzowanej, a prawidłowość procesu pasteryzacji potwierdzają wizualizacje.

Nasze produkty wielokrotnie są badane przez Powiatową Inspekcję Weterynaryjną oraz przez różne Sieci handlowe, które zakupują od nas produkty i nigdy pałeczek Salmonelli nie stwierdzono.

Zakład podjął wszelkie działania w ustaleniu przyczyny niezgodności i jest w trakcie ich analizy.

Koronawirus – nowe objawy

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na suwalki.naszemiasto.pl Nasze Miasto