Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach. Uczniowie przygotowali pyszne potrawy z zapomnianych przepisów [Zdjęcia]

Helena Wysocka
Helena Wysocka
Polska Inicjatywa Kulinarna
Warsztaty kulinarne odbyły się dzisiaj ( 9 stycznia) w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach. Młodzież pod okiem mistrzów przygotowywała potrawy z zapomnianych przepisów w nowoczesnej odsłonie.

Program "Zapomniane przepisy w nowoczesnej odsłonie" skierowany jest do młodzieży szkół gastronomicznych klas II, III i IV w 16 województwach. W podlaskim w warsztatach wzięli udział tylko uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach. Młodzież pod okiem Michała Konika, czy Łukasza Milewskiego przygotowała pyszne pierogi, gołąbki, czy racuchy.
Program realizowany przez firmę Polska Inicjatywa Kulinarna ma za zadanie uświadomienie zapomnianych przepisów z regionalnych kół gospodyń wiejskich w nowoczesnej odsłonie.
- Chcemy rozbudzić zainteresowania młodzieży nowatorskimi metodami pracy w dziedzinie gastronomii, umożliwić czerpanie inspiracji z doświadczeń uznanych na rynku pracy pracodawców, rozbudzić ciekawość zawodową oraz pogłębić umiejętności zawodowe młodzieży - wyjaśnia koordynator projektu Artur Wawer.
Dodatkowym atutem warsztatów kulinarnych jest to, że młodzież ma możliwość kształtowania niezbędnych w tym zawodzie postaw i umiejętności takich jak: pewność siebie, umiejętność współpracy w grupie, komunikatywność, oraz umiejętność zaprezentowania swoich umiejętności szerszemu gronu odbiorców, np. w ramach pokazów kulinarnych.
W suwalskiej szkole warsztaty prowadzili Łukasz Konik - kreatywny poszukiwacz niezwykłych smaków,
eksperymentator, który pokazuje, że polska kuchnia nie musi być nudna, pierwszy w Polsce autor książki kulinarnej „Gastronomia Molekularna”, a także Tomasz Milewski - szefem kuchni w pięciogwiazdkowym Hotelu Mikołajki. Milewski prowadzi konsultacje i szkolenia technologiczne, przeprowadza szkolenia personelu, zajmuje się
doradztwem w zakresie planowania inwestycji. Zajęcia zakończyły się degustacją potraw.

Zobacz koniecznie: Oddając krew ratujesz życie - dlaczego warto oddawać krew?[/i]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na suwalki.naszemiasto.pl Nasze Miasto