Dziś w parku Konstytucji 3 Maja odbył się międzynarodowy konkurs kulinarny "Sąsiedzi przy stole" w którym udział wzięli kucharze z Polski, Litwy Niemiec oraz Łotwy.
Łącznie rozdano 500 porcji degustacyjnych różnego rodzaju dań oraz 300 litrów tradycyjnego żuru na zakwasie z mąki żytniej.
- Przygotowujemy dzisiaj nóżki z kaczki pieczone, posypane żurawiną świeżą i suszoną. Do tego frytki z marchwi i buraka i jabłko pieczone z żurawiną, a na przystawkę buraczek na rukoli do tego ser wiejski z sosem winegret i pestki słonecznika w miodzie - mówiła Emilia Rytwińska z reprezentująca w konkursie Polskę.
Głównym motywem przewodnim konkursu było przygotowanie potrwa z wykorzystaniem regionalnych receptur, w szczególności walorów smakowych, zdrowotnych i dietetycznych takich warzyw jak: kapusta, buraki i marchew.
Najlepsi w konkursie okazali się być reprezentanci Niemiec, a tuż za nim na II miejscu uplasowali się Polacy.
Gościem specjalnym wydarzenia był znany kucharz Marcin Budynek
Wideo
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!