Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
216 materiałów
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
Śledzie w sosie tatarskim. Idealne na śledzika i rodzinne spotkania
Wyrazisty sos tatarski z korniszonami i grzybkami wspaniale podkreśla charakterystyczny smak śledzi. Ten duet świetnie się sprawdzi jako przekąska na śledzika,...
Najlepsze racuchy z przepisu mojej babci. Zawsze się udają!
Ruchanki to tradycyjne placuszki drożdżowe z regionu Kaszub i Kociewia. Pulchne, złociste racuchy smakują wybornie posypane cukrem pudrem. Dzięki zastosowaniu...
Zakochasz się w tej sałatce. Niewiarygodne, że jest taka prosta do zrobienia
Sałatka z ryżem, papryką i kukurydzą to doskonała propozycja na każdą imprezę. Robi się ją bardzo szybko z łatwo dostępnych składników. Efekt jest zaskakująco...
Zachwycający deser w kilka chwil, bez doświadczenia w pieczeniu!
Beza Pavlova to deser, który zawsze jest strzałem w dziesiątkę. Nawet jeśli nie masz doświadczenia w pieczeniu, możesz przygotować prostą bezę z owocami i...
Nie kupuj mrożonki. Domowa wersja jest tańsza, zdrowsza i smaczniejsza!
Samodzielnie przygotowane warzywa na patelnię są smaczniejsze, zdrowsze i tańsze niż gotowa mrożonka. Ich przyrządzenie jest bardzo proste i zajmuje dosłownie...
Pieczone warzywa do obiadu. Sos, który do nich robię, to obłęd!
Pieczone zimowe warzywa z obłędnym sosem na bazie suszonych pomidorów i pieczonego czosnku to pomysł na zdrową, samodzielną przekąskę lub dodatek do mięsa....
Serowe keto pączki. Błyskawiczne ciasto, bez drożdży
Keto pączki pomysł na deser dla osób na diecie ketogenicznej i nie tylko. W przeciwieństwie do tradycyjnych pączków na drożdżach, nie zawierają węglowodanów,...
Puszysty naleśnik prosto z piekarnika. Robi się sam!
Puszysty pieczony naleśnik z owocami i cukrem pudrem to rarytas prosto z Holandii. Łączy to, co najlepsze w naleśniku i omlecie. Można go jeść na śniadanie i na...
Sałatka z kuskusem to hit każdej imprezy. Ważny jest jeden trik
Sałatka z kuskusem to idealny pomysł na imprezę, ale także lekką, pyszną kolację. Wystarczy pokroić warzywa i wsypać do nich kuskus, który nasiąknie ich sokiem....
Najlepsza zupa na zimowe dni. Pyszny, tani obiad w kilka chwil
Zupa porowa z mięsem drobiowym i ziemniakami to urozmaicona i bardziej treściwa wersja klasycznego kremu z pora. To świetny pomysł na pyszny, pożywny i tani...