Dziś w parku Konstytucji 3 Maja odbył się międzynarodowy konkurs kulinarny "Sąsiedzi przy stole" w którym udział wzięli kucharze z Polski, Litwy Niemiec oraz Łotwy.
Łącznie rozdano 500 porcji degustacyjnych różnego rodzaju dań oraz 300 litrów tradycyjnego żuru na zakwasie z mąki żytniej.
- Przygotowujemy dzisiaj nóżki z kaczki pieczone, posypane żurawiną świeżą i suszoną. Do tego frytki z marchwi i buraka i jabłko pieczone z żurawiną, a na przystawkę buraczek na rukoli do tego ser wiejski z sosem winegret i pestki słonecznika w miodzie - mówiła Emilia Rytwińska z reprezentująca w konkursie Polskę.
Głównym motywem przewodnim konkursu było przygotowanie potrwa z wykorzystaniem regionalnych receptur, w szczególności walorów smakowych, zdrowotnych i dietetycznych takich warzyw jak: kapusta, buraki i marchew.
Najlepsi w konkursie okazali się być reprezentanci Niemiec, a tuż za nim na II miejscu uplasowali się Polacy.
Gościem specjalnym wydarzenia był znany kucharz Marcin Budynek
Wideo
Seria pożarów Premier reaguje
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!