Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wrocławski Teatr Pantomimy - sztuka kulinarna (KONKURS)

red
Wrocławski Teatr Pantomimy 16 maja o godz. 18.00 przygotowuje dla swoich widzów słodką niespodziankę. Przed przedstawieniem "Historia brzydoty" Maryla Musidłowska i Adam Królikowski przygotują dla Państwa m.ni. tort pavlova – jedno z najdoskonalszych dań w historii baletu.

Deser nazwano imieniem najsłynniejszej tancerki początku XX wieku Anny Pawłowej i, jak twierdzi jej biograf, został przygotowany przez szefa kuchni hotelu w Wellington w 1926 roku, kiedy to artystka po spektaklu poprosiła „o coś lekkiego”. Puszysta beza ozdobiona bitą śmietaną, pesteczkami kwaśnej passiflory i czerwoną truskawką miała przypominać kostium, w którym artystka tańczyła Umierającego Łabędzia w „Karnawale Zwierząt” Camille’a Saint-Saëns’a.

Z tą wersją powstania pierwszej bezy Pavlova nie zgadza się amerykańska badaczka, profesor Helen Leach, która twierdzi, że po raz pierwszy tort Pavlova został wykonany w 1929 r. przez Berta Sachse w australijskim Perth... Niezależnie od tego, czy powstał on w kuchni nowozelandzkiej, czy australijskiej do dziś pozostaje najsłynniejszym baletowo-kostiumograficznym deserem z antypodów.

KONKURS:

Laureatem została Pani Agnieszka Kościelniak.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Filip Chajzer o MBTM

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto