Deser nazwano imieniem najsłynniejszej tancerki początku XX wieku Anny Pawłowej i, jak twierdzi jej biograf, został przygotowany przez szefa kuchni hotelu w Wellington w 1926 roku, kiedy to artystka po spektaklu poprosiła „o coś lekkiego”. Puszysta beza ozdobiona bitą śmietaną, pesteczkami kwaśnej passiflory i czerwoną truskawką miała przypominać kostium, w którym artystka tańczyła Umierającego Łabędzia w „Karnawale Zwierząt” Camille’a Saint-Saëns’a.
Z tą wersją powstania pierwszej bezy Pavlova nie zgadza się amerykańska badaczka, profesor Helen Leach, która twierdzi, że po raz pierwszy tort Pavlova został wykonany w 1929 r. przez Berta Sachse w australijskim Perth... Niezależnie od tego, czy powstał on w kuchni nowozelandzkiej, czy australijskiej do dziś pozostaje najsłynniejszym baletowo-kostiumograficznym deserem z antypodów.
KONKURS:
Laureatem została Pani Agnieszka Kościelniak.
Filip Chajzer o MBTM
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?