Kartacze przyrządzone przez działaczy ze Stowarzyszenia na rzecz rozwoju Ziemi Berżnicko-Zelwiańskiej zdobyły pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie potraw regionalnych "Sercem Gotowane" . Z zmaganiach, które odbyły się w Lubczy wzięło udział sześć kół gospodyń wiejskich, z pięciu gmin z całego kraju. Była okazja posmakować potraw z pogranicza polsko – litewskiego, z Kaszub, z Lubelszczyzny, z Jodłowej, Zalasowej i Lubczy/Woli Lubeckiej. Mieszkańcy Sejneńszczyzny przyrządzili zupę borowikową, kartacze, sękacz i śliwkę w czekoladzie. Komisja konkursowa uznała, że kartacze były najlepsze ze wszystkich potraw konkursowych.
Konkursowi towarzyszyły prezentacje artystyczne.
Wideo
Gazeta Lubuska. Winiarze liczą straty po przymrozkach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!