Podlaski Konkurs Piw Domowych w Białymstoku. Gdzie, kiedy?

Ponad 120 zgłoszeń z całej Polski, trzy kategorie konkursowe i możliwość uwarzenia zwycięskich piw w dwóch podlaskich browarach! Już w ten weekend w Białymstoku odbędzie się IV Podlaski Konkurs Piw Domowych.
 zdj. ilustracyjne/pixabay.com

Warzenie piwa w domu jest coraz bardziej popularnym hobby. Piwowarstwem domowym zajmują się ludzie w różnym wieku, różnych profesji, zarówno mężczyźni jak i kobiety. Dzięki szerokiej dostępności wielu rodzajów słodów, chmieli i drożdży, każdy może stworzyć niepowtarzalne piwo według własnej oryginalnej receptury. Mnogość kolorów, smaków i aromatów, które można osiągnąć w piwie warząc w domu odbiega od popularnego określenia „złocisty trunek”.

Właśnie do takich zapaleńców skierowany jest Podlaski Konkurs Piw Domowych. Celem samego konkursu jest popularyzacja piwowarstwa domowego, jak i szeroko rozumianej kultury piwa.

TU ZOBACZ TAKŻE:Oto pierwszy w Białymstoku [festiwal piwa rzemieślniczego](http://bialystok.naszemiasto.pl/artykul/beerstok-2018-bialostoczanie-lubia-rzemieslnicze-piwa,4699747,artgal,t,id,tm.html). Beerstok 2017 [FOTO, VIDEO]

Ocena piw podczas zawodów przebiega przy udziale panelu ekspertów, głównie certyfikowanych sędziów piwnych oraz zawodowych piwowarów. Od początku trwania konkursu szefem jury jest Czesław Dziełak, uznany piwowar domowy, sędzia, a także piwowar Browaru Stary Rynek.

TU ZOBACZ: Browar Stary Rynek i Hotel Royal w centrum Białegostoku

W tym roku jury wyłoni spośród ponad 120 nadesłanych zgłoszeń zwycięzców
w trzech kategoriach konkursowych:
- American Wheat - jasne piwo pszeniczne, o czystym profilu fermentacji (w odróżnieniu od niemieckich piw pszenicznych, gdzie aromaty owocowe pochodzą z procesu fermentacji), chmielone klasycznymi amerykańskimi odmianami chmielu;
- Rauchbier - piwo dolnej fermentacji, z udziałem słodów jęczmiennych suszonych i wędzonych drewnem bukowym;
- Brett Imperial Stout - bazą tego piwa jest imperialny stout, czyli ciemne, mocne piwo, dodatkowo fermentowane z udziałem dzikich drożdży wprowadzających nuty od owocowych po aromaty "skórzaste/stajenne";

Zdobywca pierwszego miejsca w kategorii American Wheat uwarzy piwo według swojej zwycięskiej receptury w Browarze BroVca, natomiast zwycięzca w kategorii Rauchbier uwarzy piwo w Browarze Waszczukowe.

Organizatorem konkursu jest Podlaski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych (PSPD). Zawody wpisane są do prestiżowego cyklu piwnych konkursów – Pucharu PSPD.

TU ZOBACZ TEŻ: Trzy razy będzie Podlaskie Śniadanie Mistrzów. Kulinarne i kulturalne spotkania w Białymstoku [zdjęcia]

Konkursowy rozkład jazdy:
18 maja - piątek, godz. 16.30 - 20.00 - kalibracja sędziów
19 maja - sobota, godz. 9.00 - 14.00 - eliminacje
- 20 maja - niedziela, godz. 9.30 - 13.00 - finał
- 20 maja - niedziela, godz. 16.00 - ogłoszenie wyników.

Kalibracja sędziów odbędzie się w Royal Hotel & Spa (Rynek Kościuszki 11), natomiast eliminacje, finał oraz ogłoszenie wyników w Restauracji Multibrowar (ul. Malmeda 8).

TU OGLĄDASZ: Białystok. Festiwal Piwa Beerstok 2017

Wideo

red.

Więcej na temat:

Komentarze

Liczba znaków do wpisania:  4000/4000

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Jeśli uważasz, że któryś z komentarzy łamie regulamin, to wyślij nam link do tego artykułu na pomoc@naszemiasto.pl

Wybrane dla Ciebie

Powiązane

Więcej na temat:
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, wyłącz Adblock na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3