(© zdj. ilustracyjne/pixabay.com)

Ponad 120 zgłoszeń z całej Polski, trzy kategorie konkursowe i możliwość uwarzenia zwycięskich piw w dwóch podlaskich browarach! Już w ten weekend w Białymstoku odbędzie się IV Podlaski Konkurs Piw Domowych.

Warzenie piwa w domu jest coraz bardziej popularnym hobby. Piwowarstwem domowym zajmują się ludzie w różnym wieku, różnych profesji, zarówno mężczyźni jak i kobiety. Dzięki szerokiej dostępności wielu rodzajów słodów, chmieli i drożdży, każdy może stworzyć niepowtarzalne piwo według własnej oryginalnej receptury. Mnogość kolorów, smaków i aromatów, które można osiągnąć w piwie warząc w domu odbiega od popularnego określenia „złocisty trunek”.

Właśnie do takich zapaleńców skierowany jest Podlaski Konkurs Piw Domowych. Celem samego konkursu jest popularyzacja piwowarstwa domowego, jak i szeroko rozumianej kultury piwa.

TU ZOBACZ TAKŻE:Oto pierwszy w Białymstoku festiwal piwa rzemieślniczego. Beerstok 2017 [FOTO, VIDEO]


Ocena piw podczas zawodów przebiega przy udziale panelu ekspertów, głównie certyfikowanych sędziów piwnych oraz zawodowych piwowarów. Od początku trwania konkursu szefem jury jest Czesław Dziełak, uznany piwowar domowy, sędzia, a także piwowar Browaru Stary Rynek.

TU ZOBACZ: Browar Stary Rynek i Hotel Royal w centrum Białegostoku

W tym roku jury wyłoni spośród ponad 120 nadesłanych zgłoszeń zwycięzców
w trzech kategoriach konkursowych:

- American Wheat - jasne piwo pszeniczne, o czystym profilu fermentacji (w odróżnieniu od niemieckich piw pszenicznych, gdzie aromaty owocowe pochodzą z procesu fermentacji), chmielone klasycznymi amerykańskimi odmianami chmielu;

- Rauchbier - piwo dolnej fermentacji, z udziałem słodów jęczmiennych suszonych i wędzonych drewnem bukowym;

- Brett Imperial Stout - bazą tego piwa jest imperialny stout, czyli ciemne, mocne piwo, dodatkowo fermentowane z udziałem dzikich drożdży wprowadzających nuty od owocowych po aromaty "skórzaste/stajenne";

Zdobywca pierwszego miejsca w kategorii American Wheat uwarzy piwo według swojej zwycięskiej receptury w Browarze BroVca, natomiast zwycięzca w kategorii Rauchbier uwarzy piwo w Browarze Waszczukowe.

Organizatorem konkursu jest Podlaski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych (PSPD). Zawody wpisane są do prestiżowego cyklu piwnych konkursów – Pucharu PSPD.

TU ZOBACZ TEŻ: Trzy razy będzie Podlaskie Śniadanie Mistrzów. Kulinarne i kulturalne spotkania w Białymstoku [zdjęcia]

Konkursowy rozkład jazdy:
- 18 maja - piątek, godz. 16.30 - 20.00 - kalibracja sędziów
- 19 maja - sobota, godz. 9.00 - 14.00 - eliminacje
- 20 maja - niedziela, godz. 9.30 - 13.00 - finał
- 20 maja - niedziela, godz. 16.00 - ogłoszenie wyników.

Kalibracja sędziów odbędzie się w Royal Hotel & Spa (Rynek Kościuszki 11), natomiast eliminacje, finał oraz ogłoszenie wyników w Restauracji Multibrowar (ul. Malmeda 8).



TU OGLĄDASZ: Białystok. Festiwal Piwa Beerstok 2017



Z regionu

Komentarze (0)

Podane dane osobowe będą przetwarzane przez Polska Press Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie. Podanie danych jest dobrowolne. Pozostałe informacje na temat celu i zakresu przetwarzania danych osobowych oraz Twoich praw znajdziesz w Polityce Prywatności. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Zaloguj się / Zarejestruj się!

Brak komentarzy. Możesz być pierwszy!